Utskrift

Solbær og andre bærbusker

Sammen med Bioforsk samler vi inn alle kjente solbærtyper, for å etablere et plantearven sted for solbær. Den gamle norske sorten Brøtorp er foreløpig den eldste. Den har svært søte bær, og en ganske stor og utflytende busk. De nyere variantene som Kristin og Hedda har busker som vosker mer rett opp og har bedre motstand mot sykdom. På Møystad benytter vi solbær til smaksetting av sauser, særlig til vilt, geleer, syltetøy og kaker. I det nordiske kjøkken er solbær et av våre naturlig tilgjenngelige krydder og smakstilsettere. På Hedmarken er det lange tradisjoner for dyrking av solbær, og på kjøkkenet hos oss har vi hatt stor glede av Stine Mølstads bok Solbær.

Rips og stikkelsbær. Vi dyrker også flere sorter rips og stikkelsbær. Disse bærene er med sin syre også ypperlige smakssettere i det nordiske kjøkken. De er også en del av vår stolte matkultur,  som hovedingrediens i syltetøy, geleer og saft.

Friske norske hagebær er en naturlig kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter. Der beste er om alle har noen busker i hagen eller på verandaen som et naturlig kosttilskudd, og som mat til bier, insekter og fugler.